Interactieve vocale cursussen

Door Covid-19 werd ik gedwongen alternatieven te zoeken voor het live repeteren met mijn koren.

In dat jaar heb ik verschillende cursussen ontwikkeld, die zeer goed zijn ontvangen bij mijn eigen koren. Vanzelfsprekend vonden die allemaal online plaats, maar vanaf 2022 zullen ze ook live plaatsvinden. Of deels live en voor wie wil online.

 • Mattheus Passion
  Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben om van Bachs muziek te houden, maar een kijkje in de keuken kan voor nog meer verdieping zorgen. Aan de hand van de partituur laat ik aspecten horen en zien, die een onervaren luisteraar er zelf niet direct uit zal halen, maar die wel direct herkend zullen worden.
  Bach gebruikt retorische middelen, die heel gebruikelijk waren in zijn tijd. Hij doet dat natuurlijk wel op onnavolgbare wijze, maar de technieken zijn eenvoudig en zichtbaar. Door de cursus zal de luisteraar hiervan meer gaan opmerken.
  Daarnaast zullen we samen alle koralen samen zingen. Ook voor mensen die weinig ervaring hebben met zingen is het leuk, want de melodieën van de koralen zijn eenvoudig en werden ook in de tijd van Bach meegezongen door iedereen.
  Daarnaast vertel ik in het kort de ontstaansgeschiedenis en geef daarmee tevens een impressie van het 18e eeuwse Leipzig, de woon- en werkplek van Bach.
 • Johannes Passion
  Een soortgelijke cursus als hierboven beschreven.
 • Klassieke Canons zingen
  Voor iedereen die van zingen houdt!
  In deze eendaagse cursus maken we kennis met een aantal mooie, speelse en soms lastige canons van klassieke componisten als Purcell, Mozart, Beethoven, Haydn, Byrd.
  Het voordeel van canons is dat je ze met z’n allen eenstemmig kunt instuderen en er een prachtige meerstemmige compositie van kunt maken als iedereen het kent.
 • Muziektheorie, speciaal voor koorzangers
  Eenvoudige tips en trucs voor het beter van blad lezen en het beter leren tellen vormen de basis van deze cursus.