Zangles Amsterdam

 

Over mijzelf

Zoals de ouden zongen
Ik ben in 1968 geboren in Ommen. Ik kwam al jong in aanraking met zang. Mijn moeder was zangeres, zangdocente en dirigent van verschillende zangkoren. Als zij les gaf zat ik in de leskamer mee te luisteren. Dat was voor mij in één woord: hemels.

Rotterdams Conservatorium Werken, werken, werken
Na de middelbare school ging ik naar het Conservatorium; het was de enige logische stap. Alleen, mijn vocale niveau was op dat moment nog onvoldoende om meteen zang te studeren. Dus begon ik met koordirectie, bij Barend Schuurman aan het Rotterdams Conservatorium. Daar leerde ik bij toeval zangdocente Margreet Honig kennen.

Conservatorium Amsterdam Een jaar later volgde ik Margreet naar Amsterdam en begon aan het Conservatorium mijn zangstudie. Vanuit mijn jeugd was deze wereld voor mij een warm bad. De lessen van Margreet waren ronduit verrijkend. Ze gaf mij totaal nieuwe inzichten en invalshoeken. Ik was gefascineerd door haar manier van werken en haar omgang met haar studenten.

In uitvoering komt het tot leven
Vanaf 1995 behoor ik tot de vaste bezetting van van het Collegium Vocale Gent en La Chapelle Royale uit Parijs. Beide onder leiding van Philippe Herreweghe. Naast chef-dirigent Philippe Herreweghe werkte ik met gastdirigenten als René Jacobs, Jos van Immerseel, Marcus Creed, Ivan Fischer en Bernhard Haitink.

Verder zing of zong ik bij:

  • Cappella Amsterdam, onder leiding van Daniel Reuss,
  • de Nederlandse Bachvereniging, onder leiding van Jos van Veldhoven,
  • het Nederlands Kamerkoor,
  • het Groot Omroepkoor.

Als solist heb ik veel in het oratoriumcircuit gewerkt met de standaardwerken van Bach, Haydn en Händel.

Liederen en verhalen
Goethe TrioDe laatste jaren concentreer ik mij meer op het liederenpertoire. In 2006 richtte ik het Goethe Trio op waarmee we een literair verhaal begeleiden met liederen die bij de sfeer en inhoud van het verhaal passen. Het verhaal wordt voorgelezen door acteur Tom Jansen. Ikzelf word op de piano begeleid door de pianist Jeroen Sarphati. Lees hier de recensie van het Brabants Dagblad van een van de vertelconcerten.

Beluister hieronder een fragment van het Goethe Trio

En dan nu: de docent
In al die jaren van investeren in en werken met mijn stem heb ik veel ervaring opgedaan. Ik wil die ervaring doorgeven en heb gemerkt dat werken met een leerling minstens net zo vervullend is als muziek uitvoeren. Als bij een student na hard werken ineens het kwartje valt over een bepaald onderwerp, geeft dat een enorme kick.

In mijn manier van werken is alle kennis en ervaring dienstbaar aan de leerling en zijn ontwikkeling. De groei in stemvermogen, -veelzijdigheid en -mogelijkheden, voor mij zijn prachtige processen waar ik dankbaar een bijdrage aan lever. Nu ik er bij stil sta: net zoals mijn moeder dat deed.

Robert

Wil je meer weten over zangles in Amsterdam? Stuur mij een mailtje of bel mij gerust op!

 

Over mijzelf

zangles amsterdam
Robert van der Vinne

Referenties Zangles Amsterdam

"Robert is een uiterst intelligent, gedreven, goed gedocumenteerd en kunstzinnig musicus!"

"Dankzij Robert studeer ik nu aan de Musikhochschule in Essen"
Lees meer verhalen